Коридорът – визитната картичка на дома ни

Коридорът е един вид визитна картичка на дома, защото това е помещението, през което минава целия поток от хора, които влизат и излизат от къщата ни. Затова от съществена важност е да се опитаме да направим коридора функционален, красив и удобен. Антрето е силно свързано с индивидуалността на хората живеещи в този дом.

39

Коридорите са с различни форми, с голяма площ, тесни, с ограничено пространство и други. Много често, неудобната конфигурация на антрето затруднява проектирането на един красиво и комфортно помещение.

3

Преди да планираме разположението в коридора, трябва да обърнем внимание на функциите, които ще изпълнява. Най-често той е необходим за: събличане и обличане на връхни дрехи, обуване и събуване на обувки, за съхранение на различни аксесоари, като чадъри, чанти, ръкавици, шалове, ключове, шапки и т.н. Поради неговата широка функционалност е необходимо предварително да се планира помещението от гледна точка на неговото функционално предназначение.

15

На първо място можем да обърнем внимание на стените и на пода на коридора. Често типичната форма на тези помещения наподобява тясна, малка стая. С правилно проектирани стени, можем да постигнем визуално по широко помещение. За да постигнем това, стените трябва да бъдат боядисани в по-светъл цвят или да бъдат положени тапети със топли, светли и свежи нюанси. Ако изберем тъмни тонове за стените на коридора, задължително трябва да наблегнем на повече и по-добро осветление, за да избегнем варианта коридора ни да изглежда тъмен и тесен. Не се препоръчва луминисцентно осветление, тъй като цветовете на тази светлина се възпроизвеждат по-различни от реалните. Това ще направи цвета на дрехите и грима ни по-различни от действителните. Най-добрия вариант са халогенните лампи, защото попадат в най-добрия цветен спектър и съвпадат с естествената светлина. Много ефектно е осветлението на няколко нива, осветлението зад огледала, лунички на тавана и много други.

28

Трябва да бъдем по-внимателни при избора на настилката на пода. Хубаво е тя да е лесна за почистване, практична и влагоустойчива, защото в коридора се влиза с обувки. Цветът на пода е лично предпочитание, но е добре да бъде съобразен с цялата визия на помещението.

30

След избора на стени, осветление и под е време да изберем мебелите за нашия коридор. Добро решение за тези помещения са гардеробите, в които можем да приберем връхните си дрехи и аксесоари. Гардероб с огледални врати може визуално да разшири помещението.

12

4

За да е удобно при обуване и събуване на обувки, в това помещение може да се сложи стол или кресло. Добра идея е до входната врата да се направи рафт, на който може да се поставят ключове, малки аксесоари, чанта и т.н.

5

23

В същата посока може да се разположи гардероб, в който ще има връхни дрехи, както и един рафт с ежедневни обувки. Трябва да се предвиди място за мокри връхни дрехи и чадъри, с водоустойчиво покритие на повърхността.

25

6

Интересен вид на помещението ще придадат закачени на стените семейни снимки, гоблени, картини, пана и огледала. Огледалото в един коридор никога не трябва да се разполага срещу входната врата според Фън Шуй.

8

11
Когато интериора на антрето бъде съобразен с цялостния стил на жилището, той вдъхва чувство за хармония, уют и топлина. А вашият коридор какъв е?

10

43