Модерният хол се нуждае от модерни цветове, които да му придадат хармоничен и оригинален облик. Но как да постигнем най-добър ефект? Мебелировката и цветовете на стените не са нещо, което бързо и лесно можем да променим, така че, е добре да сме сигурни в избора, преди да пристъпим към изпълнението на проекта.

Обикновено при проектирането на хола, първо се избират мебелите. Тяхната визия по отношение на стил и цветова схема следва да определи и избора на останалите цветове в декора.

Ако ще обзавеждате всекидневната с нови мебели, съобразете се функцията на стаята.

За какво най-често се използва вашият хол? Посрещате гости, събирате се със семейството или там е мястото, където се отдавате на вашето хоби? Ето тези отговори ще ви подскажат какви мебели да изберете по отношение на големина, стил, цветове и как да ги позиционирате.

Основното, което трябва да знаете, е че ярките цветове възбуждат, а пастелните успокояват. Добре е да се припомни също, че ако холът ви най-често функционира като гостна, важно е да имате достатъчно голям и удобен диван, както и подходяща маса. Височината и размерът й отново зависят от това, за какво ще я ползвате. Малка кокетна масичка ще свърши чудесна работа за кафе, алкохолни напитки и чинийка с ядки или сладки, но ако ще храните гостите си там, тогава трябва да изберете по-голям и висок вариант.

Още важни неща – светлите цветове на мебелите ще изискват и по-голяма поддръжка, докато по-тъмните се цапат по-трудно. Това има отношение към времето, което можете да си позволите да отделяте за поддържането на хола. Интензитетът на ползване на всекидневната също е от значение. В случай, че ежедневно ползвате стаята, добре е да изберете по-устойчиви на износване материи и цветове.

Ярките цветове в хола

Обикновено, всекидневната е мястото, където се събира цялото семейство – за почивка, за гледане на телевизия, за разговори. Хубаво е да се спрете на жизнерадостни и позитивни цветови схеми, които да направят помещението уютно и приятно. Ярките контрасти са изключително атрактивни, но трябва да бъдат избрани внимателно, с вкус. И в никакъв случай да не се прекалява с тях. Контрастите може да постигнете чрез мебелировката, стените или декорациите. Мебелите могат да бъдат избрани не в един, а в два цвята и това ще е особено удачно, ако по този начин искате, например, визуално да разграничите две отделни зони.

Интересен вариант е също, когато двуцветният модел се приложи в същите нюанси и за стените на хола, като мебелите от единия цвят се позиционират пред стена, боядисана във втория цвят. Ако това ви затруднява прекалено, тогава може да се спрете просто на декоративни елементи в контрастни цветове и ефектът ще е също много добър, а усилията – значително по-малки.

Подходящи контрастни съчетания за хола са оранжево и жълто, оранжево и светло зелено, жълто и лилаво, червено и жълто, светлосиньо и жълто, червено и оранжево и други, които ви харесват и вдъхновяват.

Спокойни тонове във всекидневната

Това решение обикновено избират хора, които са умствено претоварени и отпускайки се след напрегнат работен ден, желаят да са обградени от атмосфера на спокойствие и хармония. Такава обстановка лесно може да се постигне със цветова схема, базирана върху два или три нюанса на един и същ цвят. Единият приемаме за основен, а другите два поставяме като акценти. Много подходящи за този тип цветово решение са всички нюанси на бежовото, светлите нюанси на зеленото, виолетовото, ненаситените тонове в жълто-оранжевата гама.

Желаем ви да прекарате най-прекрасните си мигове във вашия обновен хол!

 

 

Call Now Button