Приложението на стъклото датира още в древността – още през каменната ера се е използвало естествено стъкло, документирано е полагането му като глазура за керамични предмети още през IV хил.пр.н.е. в Египет и Месопотамия. Духаното стъкло като техника възниква през I век пр.н.е. и дотогава редките и ценни предмети стават много по-масово използвани. В империята на римляните са се произвеждали много предмети от стъкло, най-често бутилки, чаши и вази.

4

През X век в средище на производството на стъкло се превръща Венеция. Възникват разнообразни нови техники и този град става център на търговия с огледала, съдове за хранене, стоки за бита и изящни луксозни предмети. Венецианците запазват производственият си процес в тайна и венецианското стъкло е изключително ценено между X и XIV. След време някои от венецианските стъклари се преместват да живеят в други европейски страни и стъкларството се разпространява на нови територии.

7

От стъкло се създава изящно изкуство, посредством множество техники. Освен чрез обработване на течно стъкло, то се полира в различни начупени повърхности или да се разрязва с диамантен нож. Историята на изкуството с цветно стъкло е богата, като в нея заслужено място намират църковните средновековни цветни стъклописи.

5

Годините отминават, а технологиите постоянно се развиват. Стартирайки с някакви прости за днешното време продукти, съвременните компании вече работят по проекти с доста по-сложна и важна концепция за развитието на бъдещите технологии.

9

Разбирайки какво е мястото и значимостта на стъклото в света, който изграждаме, само можем да предположим какво ще бъде бъдещото развитие на стъклото.

11

Материалът, който познаваме и ползваме от хиляди години, който оставя траен отпечатък върху аспектите в живота ни, трябва да бъде усъвършенстван непрекъснато, докато узнаем за всичките му качества и полезни приложения. За момента сме запознати само с част от тях, а вероятно в бъдеще ще намерим какво още да научим и открием за стъклото. Вече разбрахме, че може да го използваме във всички аспекти от ежедневието ни. Остава ни да научим какви са начините и възможностите да подобрим свойствата му.

Call Now Button
X