Как ли щеше да изглежда заобикалящия ни свят, ако нямахме възможността да се докоснем до магията на стъклото? Дотолкова сме го приели за даденост в ежедневието ни, че рядко се замисляме за такива подробности като: как се създава, от какво е направено, безбройните му приложения в днешния свят… Как ли биха изглеждали нашите прозорци, огледала, чаши, чинии и очила, ако не познавахме прекрасното, искрящо стъкло?!?

1a

То се използва на стотици места, трудна задача е да бъдат изброени всички: интериорния дизайн, строителството, електрониката и компютърните технологии, опаковането в хранително-вкусовата индустрия, в научно-изследователската дейност, транспорт и още много други. Удивителното е, че продължаваме да откриваме непрестанно нови области за приложението му.

1b

Кои са най-важните неща, които сме научили до днес за стъклото?

Чистата форма на стъклото представлява твърд, прозрачен и относително здрав, инертен материал. След обработка му се придава форма с непропусклива, гладка повърхност. Отличава се със своята крехкост и чупливост. С добавянето на допълнителни материали към него или чрез използването на различна обработка, неговите свойства и цветове може да бъдат променяни. Основните фактори, от които зависят свойствата на стъклото са два – от състава му и от времето, което се определя за изстиването му.

2

Направата на стъклото е възможна, чрез стопяване при висока температура на няколко минерала. Основен компонент е силициевият диоксид, който се намира в пясъка, смесва се с варовик и натриев карбонат и се стопява при температура над 1600 градуса по Целзий. Продуктът може да бъде гравиран, покрит или декориран при различна топлинна обработка.

2a

С течение на времето, производството и употребата на стъкло се развива с високи темпове. Човешката цивилизация прави едни от най-впечатляващите си постижения и приложението на стъклото е в почти всички сфери на живота ни.

8

Call Now Button
X